Hiivatesti

 

Hiivasienen liiallisesta kasvusta suolistossa kehittyy hiivasyndrooma, jonka seurauksena on usein lukuisten eri oireiden synnyttämä oireyhtymä. Liikakasvun aiheuttavat elimistön omat hiivasolut, kyseessä ei siis ole kehon ulkopuolinen taudin aiheuttaja. Hiivaa esiintyy normaalisti pieninä määrinä suussa, suolistossa ja iholla. Ongelma syntyy kun hiivasolu muuttuu aggressiivisen muotoon muodostaen ns. rihmastoa.

 

Jotta hiivasolujen aggressiivinen lisääntyminen on mahdollista, suolistossa täytyy olla siihen suotuisat olosuhteet. Antibiootit ja muut lääkkeet, prosessoitu ruoka, ja raskasmetallit synnyttävät elimistöön rasitteen, joka alentaa immuunipuolustusta.

 

Mikäli sinulla on hiivaongelma, on tutkittava myös taustalla olevat syyt. Hiiva on seurausta elimistön epätasapainosta, ei syy terveyden ongelmiin (esim. diabetes, suoliston bakteerikannan häiriötila, muu suolistosairaus) .

 

 

Hiivasyndroomaan altistavia tekijöitä:

 

* hapoton maha

* sokerin liiallinen käyttö

* valkoisten viljatuotteiden liiallinen käyttö

* lisäaineet

* lääkkeet: antibiootit, kortisoni, E-pillerit

* ruoka-aineallergiat

* amalgaamipaikkojen elohopea

* home

* hormonaaliset muutokset (mm. raskaus)

* krooniset suolisto- ym. sairaudet

Mitä oireita hiiva aiheuttaa elimistössä?

 

 

Paksusuolen suolistokuona on erinomainen kasvualusta hiivan lisääntymiselle. Paksusuolesta hiivasolut voivat levitä koko ruunasulatuskanavaan; ensin ohutsuoleen, sieltä mahalaukkuun, ja suuonteloon. Hiiva pystyy muodostamaan myös rihmastoa, joka kykenee tunkeutumaan suoliston limakalvon sisälle sekä verenkiertoon ja sitä kautta pidemmälle elimistöön. Tästä syystä oireita voi esiintyä koko kehossa: suolistossa, suussa, keuhkoissa, poskionteloissa, korvissa sekä naisilla emättimessä ja virtsatiehyissä.

 

Hiivasienet lisääntyvät nopeasti ja käyttävät ravinnokseen pääasiassa sokereita ja valkoisia viljatuotteita. Hiivakasvusto tuottaa myrkyllisiä käymistuotteita kuten etanolia ja asetaldehydiä. Nämä turvottavat vatsaa ja pääsevät myös verenkiertoon rasittamaan maksaa, haimaa ja hermostoa. Hermoston väsyessä mm. masennus ja mielialanvaihtelut ja univaikeudet ja jatkuva väsymys ovat tyypillisiä oireita.

 

Hiivan liikakasvu heikentää immuunipuolustusta ja vastustuskyvyn heikentyessä elimistöön syntyy ennen pitkää tulehdussairauksien, allergioiden, yliherkkyyksien ja kroonisten sairauksien kierre. Hiivasyndroomapotilaille kehittyy helposti myös vitamiinien ja hivenaineiden puutoksia.

 

Hiivasyndrooman oireita:

 

ripuli tai ummetus

hiivatulehdus emättimessä

virtsatievaivat

kutinaa ja kosteutta peräaukossa

sammasta ja hiivaa suussa

ihottumaa

ruoka-aineallergiat ja –yliherkkyydet

toistuvat hengitystietulehdukset

jatkuva väsymys, aivosumu

makean himo tai leivän himo

masennus ja mielialan vaihtelut

 

Hiivan sylkitesti

 

 

Mahdollisesta hiivan liikakasvusta kertovan kotitestin voit tehdä aamulla heti herättyäsi. Ennen kuin juot tai syöt mitään, sylkäise lasiin, jossa on haaleaa vettä.

Seuraamalla noin 15 min välein mitä lasissa tapahtuu, saa viitteen elimistön hiivatilanteesta.

Hiivaongelma on todennäköinen, mikäli jokin alla olevista toteutuu:

 

 

veden pinnalla kelluvasta syljestä lähtee alaspäin nauhamaisia rihmoja, ikään kuin ”jalkoja”

sameita sylkipilkkuja leijuu vedessä

samea sylki vajoaa kokonaan vesilasin pohjalle

 

 

 

Huom! Sylkitesti antaa viitteellistä tietoa hiivojen kasvusta, mutta ei korvaa lääkärin tekemää ulosteviljelyä tai Nordic Laboratoris’n laajaa ruuansulatusanalyysiä!

× Hei! Miten voin auttaa sinua?