Suolahappotesti

Suolahappotesti ja hapoton maha

Hapoton maha on yleinen ongelma, ikävimmässä tapauksessa vatsahappoa ei erity juuri lainkaan. Mahahapot ovat välttämätön osa tervettä ruoansulatusta, vaikka närästyslääkemainokset pitävät mahahappoja vain närästyksen aiheuttajana ja lupaavat muuttaa hapot vedeksi.

Mahahapot aloittavat proteiinien pilkkomisen mahalaukussa. Mahahappo toimii lisäksi suoliston suojana: sen tehtävänä on tuhota ruuan tai juoman mukana tulevat patogeenimikrobit, jotta ne eivät päädy suolistoon tai pidemmälle elimistöön ja aiheuta ongelmia.

Syitä matalaan vatsahappotasoon ovat esimerkiksi stressi, B-vitamiinien, sinkin ja jodin vähäinen saanti, liiallinen hiilihydraattien syöminen, teollisesti käsitelty ravinto, kilpirauhasen häiriöt, ruoka-aineyliherkkyydet ja allergiat, helikobakteeri-infektiot ja ikääntyminen.

Seuraavat oireet voivat johtua huonosta hapon erityksestä tai hapottomasta mahasta

  • Vatsan turpoaminen ruokailun jälkeen
  • Röyhtäilyt
  • Turvotus
  • Ilmavaivat (varsinkin ruoan jälkeen)
  • Ruoan sulamattomuuden tunne vatsassa (ruoka “jämähtää” mahaan)
  • Ruoka-aineallergiat ja -yliherkkyydet
  • Vatsakivut
  • Ripuli tai vatsa löysällä
  • Ummetus (ulostaminen harvemmin kuin kerran päivässä)
  • Murtuvat, lohkeilevat kynnet
  • Akne
  • Anemia
  • Sulamattomat ruokapartikkelit ulosteessa
  • Vastenmielisyys lihaa kohtaan
  • Pahanhajuinen hengitys
  • Rasvan kertyminen rintoihin miehillä (sinkin imeytymisongelmien vuoksi)
  • Pahoinvointi ravintolisien ottamisen jälkeen (esim. monivitamiini tai rautalisä), mm. rauta ei imeydy ilman vatsahappoa, ja siitä voi tulla huono olo
  • Masennus tai alakulo, väsymys (voi johtua B12-vitamiinin vajeesta, koska B12 ei imeydy ilman vatsahappoa)

Jos tunnistat ylläolevia oireita, olet käynyt jo lääkärissä varmistamassa ettei kyse ole mistään vakavasta (esimerkiksi jatkuva ripuli voi olla merkki jostain paljon vakavammasta) ja olet jo yrittänyt parantaa ruokavaliotasi vatsaystävällisempään suuntaan, voit kokeilla suolahappolisää.

Suolahappotesti kotona

Tarja jaruoka-annos

Testiä varten tarvitset betaiinihydrokloridia/ suolahappoa sisältäviä tabletteja, joita voit hakea apteekista tai luontaistuotekaupasta.

Valmista ateria, joka sisältää noin 150-200 gramman annoksen proteiinia (liha, kala, siipikarja – eläinproteiinin lähde) ja reilusti vihanneksia. Huom. proteiini on ehdottoman tärkeä osa tätä testiä. Älä tee testiä pelkkää hiilihydraattia sisältävällä aterialla (leipä, puuro, pasta tmv).

Ota aterian puolivälissä 1 Betainehydrokloridi tabletti ja syö loput ateriasta. Tunnustele oloasi, huomaatko mitään vatsassasi? Jos vatsahappotasosi on normaali, tunnet yhden tabletin ottamisen jälkeen pienen lämmön tunteen (kuin olisit juonut kupin kuumaa teetä), närästystä tai korvennusta, lievää pahoinvointia tai kuvotusta.


Matala vatsahappotaso

Kanasalaatti

Jos vatsahapon määrä on riittämätön, et tuntenut mitään poikkeavaa yhden tabletin jälkeen. Jatka testiä seuraavalla aterialla, ota toisella testiateria: 2 tablettia. HUOM! Tämä on maksimi, tämän enempää suolahappoa ei saa ottaa/ ateria. 


Normaalivatsahappotaso

Pihviä ja vihanneksia

Mikäli huomaat, että suolahappotabletin ottamisen jälkeen ruuansulatus helpottuu ja vatsa tasapainottuu, jatka suolahappotablettien käyttöä proteiinia sisältävien aterioiden yhteydessä. 

Huomio!

Älä tee tätä testiä, mikäli sinulla on mahahaava, mahatulehdus, helico-bakteeri tai ruokatorvi on ärtynyt.