Paasto – elimistön hengähdystauko

Paastossa laihdutaan

Paasto on yksi tehokkaimmista keinoista vähentää insuliinin tarvetta elimistössä. Paasto vaikuttaa edullisesti veren rasva-arvoihin. Se antaa suolistobakteereille tilaisuuden uudistua ja tervehtyä. Nestemäisen ravinnon ansiosta suolisto lepää, ja ärsyyntyneet limakalvot saavat tilaisuuden huilahtaa. Paaston jälkeen on helppo syödä kevyemmin, liikkua enemmän ja siten pitää myös paino kurissa. Terve ihminen voi paastota huoletta kerran tai kaksi vuodessa. On myös täysin mahdollista pitää paastopäivä kerran viikossa.

Paaston hyödyt eivät rajoitu pelkästään fyysisiin seikkoihin, sillä paastolla on myös henkinen vaikutus. Paasto selkeyttää mieltä ja kohentaa mielialaa. Paaston terveydellinen vaikutusmekanismi on monivaiheinen ja johtaa lopulta siihen, että elimistön aineenvaihdunta muuttuu. Paaston aikana keho ei saa kiinteää ravintoa, alkaa elimistö alkaa glukoosin sijaan käyttää rasvaa pääasiallisena energianlähteenään, jolloin varastorasva alkaa pilkkoutumaan vapaiksi rasvahapoiksi elimistön käytettäväksi. Paino putoaa ja vaarallinen sisäelin-, eli viskeraalinen rasva vähenee. Usein keho käyttää ensimmäisenä kehosta kaiken turhan ja sinne kuulumattoman. Paasto ei kuitenkaan ole laihdutuskeino, vaan elimistön lepo- ja huoltotauko.

Insuliinihormoni, jota haima erittää ruokailujen yhteydessä, estää normaalisti rasvan palamisen. Insuliinin määrän alentaminen paastoamalla kiihdyttää näin ollen rasvan palamista. Samalla se myös estää insuliiniresistenssin kehittymisen ja mahdollisen metabolisen oireyhtymän synnyn.

Paaston eri vaiheet

 • 6 – 24 tuntia
  Insuliinitasot laskevat ja sokerivarasto (glykogeeni) alkaa vapauttamaan energiaa elimistön käyttöön. Sokerivarastojen tyhjeneminen kestää noin 24 tuntia.
 • 24 tunnin kuluttua
  Alkaa sokerin uudismuodostus (glukoneogeneesi). Maksa alkaa valmistaa uutta glukoosia glyserolista ja aminohapoista.
 • 1 – 3 päivän sisällä
  Alkaa rasvan palaminen. Varastorasvat (triglyseridit) alkavat pilkkoutua vapaiksi rasvahapoiksi ja glyseroliksi. Elimistö pystyy käyttämään vapaita rasvahappoja suoraan energiaksi lähes jokaisessa kudoksessa, aivoja lukuunottamatta. Elimistö siirtyy ketoosiin, jossa maksa alkaa tuottaa ketoaineita.

Lasipullo ja kukkia

Paastossa käytettäviä ravintolisiä

 • Suolistojuoman, joka sisältää ruuansulatusentsyymit, kuidut, maitohappobakteerit sekä A-, C- ja E -vitamiinit, antioksidantit ja polyfenolit sekä kurkumiinin
 • Energisoivan B-vitamiinijuoman
 • Happo-emästasapainoa tasapainottavan 9 mineraalia sisältävän juoman
 • Aminohapot, joita keho tarvitsee kaikkialla uusien solujen rakentamisessa
 • Omega-rasvahapot ja Q10 aivojen ja sydämen hyvinvointiin
Raskaana oleva nainen ja lapsi

Paasto ei sovi

 • Raskaana oleville
 • Imettäville
 • Henkilöille, joilla on tai on ollut syömishäiriötä
 • Yli 70-vuotiaille
 • Hyvin alhaisen verenpaineen omaaville
 • Ihmiselle, joilla on mielenterveysongelmia
 • Syöpää tai sydäntautia sairastaville

Paaston historiaa

Henkilö ja eläin katselee kalliolla

Paasto on yksi vanhimmista parannuskeinoista ihmishistoriassa. Ihmiset ja varsinkin eläimet ovat osanneet käyttää luonnon omaa vaistoa syömättömyydestä. Kun eläin sairastuu se lopettaa syömisen, jotta keho voi aloittaa paranemisprosessin. Tämä tuntemus on tuttu kaikille – kun sairastumme, ruoka ei maistu.

Ruokaa vähän ja vettä vain

Paasto sekoitetaan helposti nälkiintymiseen, vaikkakaan sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Nälkiintymisellä tarkoitetaan täysin kontrolloimatonta tahdosta riippumatonta tilaa, jossa ei tiedetä milloin seuraava ruoka on tulossa. Näitä asioita ei pidä sekoittaa keskenään. Paasto on kontrolloitua ja suunniteltua. Se on osa jokapäiväistä elämäämme, esimerkiksi kun nukumme. 

Nainen mittaa vatsaa

Ajanjaksoina, jolloin ruokaa ei ollut saatavilla, elimistö joutui käyttämään omia rasvavarastoja energianlähteenään. Tämä selviytymismekanismi on kehittynyt evoluutiossa erittäin tehokkaaksi osaksi jokapäiväistä elämäämme. Rasva on varastoitua energiaa, joka on tarkoitettu käytettäväksi ajanjaksoille, kun ruuan saatavuus on heikkoa. Ihmiselimistö on täysin tottunut käyttämään sitä, tarpeen vaatiessa.

Paasto ohjelman jälkeen

Suosittelen jatkamaan esimerkiksi CellRESET ruokavaliovalmennuksella, joka on oiva tapa jatkaa hyvää alkua pysyvään elämäntapamuutokseen.